torsdag 14. juli 2011

Garonne

Nå kommer det oppdateringer på løpende bånd her! Etter noen dager med wi-fi-tørke og mye seiling trenger bloggen sårt en oppdating. Så. Nå er vi i innlandet! Etter en treg start på dagen - i natt var tredje gang på turen at jeg har sovet en full natt uten avbrudd så vi tillot oss å sove til klokka 11- la vi ut på dagens etappe opp elven Garonne og inn mot Bordeaux. Etter så mye fjas med tidevann i det siste var vi heller skeptiske til det å seile opp en elv, men etter å ha logget rundt 10 knop hele veien til Bordeaux må vi jo kunne si oss fornøyde.. Så fort er det ikke mange som har seilt opp en elv!

Her går masta ned før vi begir oss innover Canal Midi, men først står god gammeldags sightseeing på menyen. Som vil si at vi i skrivende stund sitter på en kebabsjappe med gratis wi-fi og surfer..

Vi føler oss begge ganske Norsk Norskesen her; blonde, bleke og slått ut med en gang sola begynner å skinne. Forhåpentligvis bedrer det seg etterhvert som vi blir mer vant til varmen..

Og vi har funnet et navn til båten! De som har fulgt med i seiler- og lokalpressen har kanskje fått med seg båtens kallenavn, men den har aldri hatt et offisielt et. So. Hantha! Dette er et gammelt peruviansk indianerstamme*-ord på en potet som er "distinctly on the old side, but still has edible flesh" (Bryson, B 2010). Vi synes ihvertfall det passer, og har allerede funnet en 4-5 dobbeltbetydninger. Hva tycks?






En av stakene som markerer leia. Her går strømmen unna!






Magtrosen manøvrerer skuta oppover elva. Her begynner det å bli trangt, spesielt etter å stort sett kun ha seilt på åpent hav de siste ukene.



*Quechuastammen hadde visstnok over tusen ord for å beskrive poteter og deres tilstand..

1 kommentar:

  1. “. . . An Incan of five hundred years ago would have been able to identify varieties of potato in much the same way a modern wine snob identifies grapes.” The Incas cultivated over 150 varieties, few of which made it to the New World. The Quechuan language still contains over a thousand words to describe potatoes. The word Hantha,describes a potato past its prime but still edible. So it sounds good... A boat in its prime... and captain cook serving...yes!! potatosoup!!:)

    Hantha Potato soup
    4 dinner servings
    3 large stalks celery (approx. 1 ¾ cups chopped)
    2 large carrots (approx. ¾ cup chopped)
    1 large yellow or white onion, approx. 2 cups chopped)
    2 large cloves garlic
    2 tablespoons olive oil

    4 to 5 Hantha potatoes (approx. 3 cups chopped)

    2 ½ to 3 cups water or stock or broth
    ½ teaspoon salt*
    1 cup corn (optional)*
    2 tablespoons unsalted butter
    2 tablespoons flour
    1 cup 2% milk
    Flat leaf Italian parsley for garnish
    salt and pepper to taste

    Bon Appetit;)

    SvarSlett