søndag 26. juni 2011

Helgoland



YouTube Video

Helgoland tok oss imot med åpne armer!
Magnus og Kapteinen tok seg en gåtur like etter ankomst, og satt igjen med et inntrykk av at dette var mer av en turistmagnet preget av tysk effektivitet enn noe annet; man måtte betale for toalettbesøk, det var skatt for å komme i land på øya og det er hauger og lass av restriksjoner som må følges. Da vi våknet neste morgen viste det seg derimot fort at vi hadde tatt så feil som det er mulig å ta! Vår tysktalende matros, som har fått en viss forståelse for tysk kultur etter å ha bodd her over en lengre periode kunne fortelle oss at fyren som tok betalt neppe var ansatt av noen men fikk mer eller mindre lov til å være der og ta betalt mot at han holdt det ryddig og pent, hvilket med en gang ga oss mer sympati for fyren. Det at han var superhyggelig hjalp jo også på, en mer. Smilende mann skal man leite lenge etter!
Skatten var det heller ikke noen som brydde seg om, og om man ikke stakk innom havnekontoret mellom 5 og 5.30 for å betale for seg var det ingen som tok det så tungt heller. Skulle man slumpe innom for å betale kostet det forøvrig den nette sum av 7 €, hvilket må sies å ikke være for ille. Vi er, ikke overraskende den desidert minste utenlandske båten her, og en av bare et fåtall båter som ikke er tyske eller nederladske.

Helgoland har en rik og fargerik historie; dansk okkupasjon, hollandsk innflytelse og et rykte som smuglerøy*. Overveldet av dette tok vi ferje til naturreservatet Dune og badet. Silje viste seg som den rene badenymfe og lekte med øyas mange seler, mens en noe mer avmålt Kaptein holdt på å fryse ihjel og ser fram til Middelhavets varme.
Vel tilbake hentet vi vårt nyvaskede tøy, ulempen med superunrtøy er at det ikke akkurat lukter vafler etter noe tid på sjøen. Fordelen er at det er tørt stort sett før det kommer ut av maskinen!

Helgoland er et sted vi gjerne skulle tilbrakt mer tid, men nå er avreisens time kommet. Vi har fylt magene med hummer og krabbeklør for å forberede oss til neste etappe som går til Amsterdam og vår første innlandsseiling!

*Ikke så rart egentlig.. I dag er øya en eneste stor tax-free sone med flust av "schiffsausrustnung" butikker som stort sett selger sprit og parfyme. Matros Silje var spesielt imponert over ei 3litersflaske med rom til latterlige 34 €, men heldigvis var resten av besetningen snarrådige og fikk halt henne vekk.


Vel framme henger vi ut alt av madrasser og soveposer til tørk.



Gypsying up the harbour pt.. 4?


Selbert! Disse krydde det av overalt på Dune, og de var kjempelekne og nysgjerrige :)

3 kommentarer:

  1. Å, Espen, da må du og jeg dra til Helgoland - jeg har kjempelyst til å leke med seler! Kos dere videre - elsker deg =)

    SvarSlett
  2. Dette var kule greier :D Leste nettop om dere på seilas.no

    Seilte selv en Albin viggen til Middelhavet, omtrent samme rute som dere ;) synes derfor et er litt ekstra morsomt å lese om seilasen deres :)
    http://www.toskehove.com/search/label/Jordomseiling

    SvarSlett
  3. Olav, bloggen din var en viktig inspirasjon til denne turen.. Din tur var jo legendarisk! Let me know om du har lyst på en seiltur i middelhavet :D

    SvarSlett